METAVERSE: Avatarın Hazır mı?

 






İnsan sosyal bir varlık, iletişim kurması, kendini ifade etmesi, paylaşması, üretmesi ve düşünmesi gerekiyor. Peki ya bunlar bir süre sonra geçmişte kalacaksa? İnsan evde oturup sadece hayatta kalacaksa? Dışarı çıkmak mı? O da ne?

Gelecekte insanın tüm aktivitesi bir ekran ve bu ekranın ardındaki Yeni Dünya olacaksa? Bu Yeni Dünya'da biz değil avatarlarımız yer alacaksa? Oradaki sanal yaşam, bildiğimiz, alıştığımız fiziki yaşamlarımızın önüne geçecekse? İnsan su ve elektrik yapıdaki canlı bedenini, avatarları sayesinde, yeryüzünde herhangi bir ağırlığa sahip olmayan yalnızca piksel ile ifade edilebilen bambaşka bir yapıya çevirirken, bizim gerçek bedenlerimize ne olacak? Yaşam nasıl bir biçimde şekillenecek? Dahası buna yaşam denilebilecek mi? İşte Metaverse! Avatarlarımızın daha popüler olduğu bir yaşam. Ben avatarımı kıskandım bile! 😊

Bir düşün, iki tane sen. Gerçekte bir kanepede oturmuş ekrana bakıyorsun. Dışarı çıkmıyorsun çünkü böyle bir yaşam tarzı yok, herkes evinde. Yemek yemiyorsun, en azından bildiğimiz manada, onun yerine yapay gıdalar ve tabletler var. Sağlığın, kolundaki bileklik sayesinde kontrol altında ve bir merkeze de bu bilgileri aralıklı olarak aktarıyor. Herhangi bir acil durumda yine o merkeze bilgi veriyor ve bir ekip sana müdahale ediyor. Araçlar artık çok hızlı ve elbette ki uçuyorlar. İzdüşümü mesafeler de dolayısıyla süreden oldukça tasarruf sağlıyor. Enerjide harika çalışmalar yapılmış, artık vril enerji kullanılıyor ve doğalgaz, elektrik, benzin, motorin neredeyse hiç kullanılmıyor. Evler oldukça ufak, hatta neredeyse tek bir oda. Eşyalar kompakt ve standart. Dünyadaki şehirler eski ve yeni şehirler olmak üzere iki bölüme ayrılmış. Eski yerleşim alanları çoktan terk edilmiş, boş, bir takım otlar, sarmaşıklar oluşmuş, tam bir virane. Şehirlerin yeni kurulmuş alanları yüksek binalar ve bu binalardaki ufak evlerden oluşuyor. Bu yeni yerleşim alanlarında enerji santralleri var ve enerjiyi bu santraller sayesinde tüm şehre veriyorlar. Alıştığımız biçimde kablolar yok.  Şehrin bu yeni yüzünde bitkiler yok, renkler metalik, konfor standart, yaşamlar standart, yiyecek standart, elbiseler standart. Sokak hayvanları yok, onların yerine robot hayvanlar var, hatta onlar da neredeyse demode olmak üzere. İşte Metaverse’ün duygusallığa yer vermeyen soğuk düzeni. Daha sonrası mı?

Daha sonrasını, gelecekten genç bir dostumuz aktarıyor. "Aile kavramı yok bu Yeni Dünya'da. Yalnızca birey. İnsanoğlu uzunca bir süredir doğurganlığını yitirmiş durumda. Uzun bir zamandır insanlar laboratuvarda üretiliyorlar. Aslında belki tam olarak biyolojik insan demek de doğru olmayabilir çünkü yapay dölleme sonucu oluşan embriyoya daha güçlü insanı oluşturma amacıyla yapay sistemler entegre ediliyor. Yani bir kısmı insan bir kısmı robot diyebiliriz. Bu teknoloji oluşalı çok olmadı aslında. Daha önceleri sadece suni dölleme ile insanlar laboratuvar ortamında çoğaltılıyordu. Şimdilerde ise yüksek özellikte insanlar, yaşamları süresince bir takım maliyetlerin düştüğü ve dayanımla ilgili doğal insana göre daha yüksek özellikte olduğu ayrıca duygusallıktan uzak olduğu için tercih ediliyorlar. Bu yeni insan oldukça sağlam. Zaten ihtiyaca göre üretim yapılıyor. Çok fazla sayıda üretime gerek duyulmuyor.

Avatarlarımız özgür ama! Onların dünyası bizimki gibi değil. Arkadaşlarım ve ben orada mutluyuz. Pek çok bölgeden arkadaşım var Metaverse’de. Zaten önemli olan da avatarlarımız, bazen hedeflerime ulaşamayacağım diye korkuyorum. O yüzden avatarım çok gayretli, sürekli çabalıyor. Avatarım geçen yıl, yüz yirmi bin coin kazandı ve bu yıl da neyse ki hedefime az kaldı. Gerçek yaşamımızdaki vergilerimizi avatarlarımız ödüyor. Yoksa bu yaşadığım ev ve gerçek bedenim yok olur. Sağlık desteği, yiyecek ve diğer gereksinimlerimiz vergilerimizden karşılanıyor. Şehrin bu bölgesindeki tüm evler kiralıktır. Mülk edinmek gibi bir durum Yeni Dünya'da yok.  Dünya nüfusunun yaklaşık %95’i kiralık evlerde yaşar ve bu evlerin tamamı eşyalıdır. Ayrıca eski dünyadaki gibi alışveriş yapılabilecek mağazalar da yok. Evlerin standartlarını ve kuralları MNW’ler yani Yeni Dünya yöneticileri belirler. Tüm bu hizmetlerin giderleri vergilerimizden karşılanır. Bu vergiler avatarlarımızın yıllık kazançlarından kesilir. Benim avatarım yazılım uzmanı. MNW’ler bizleri mesleki hızlı eğitimlere alırlar ve her bir eğitim yıldız kazandırır. Bu eğitimler yaklaşık Dünya zamanı ile birkaç dakika sürer. Eğitimler olmazsa olmazdır çünkü Metaverse’in büyük sistem yazılımcıları aslında avatarlarımızı bu şekilde güncellerler. Biz de sistem içindeki işimizle ilgili ufak yazılımları yaparız. Bizim yaptığımız mesleki yazılımlar Metaverse’deki büyük yazılıma entegre olurlar. Yani aslında avatarlarımız işi gereği ne yapılacaksa onu yapar.

 

Biraz da güzel şeylerden bahsedeyim, beni çok mutlu eden şeylerden. Bir kız arkadaşım var Metaverse’de, avatarının adı Lucy, gerçekte kim olduğunu elbette bilmiyorum. Bilmek de umurumda değil. Çünkü Lucy bu ay bizim bölgemizde en iyi top modellerden birisi oldu. Gerçek halini merak etmeyeceğim kadar güzel ve başarılı.  Çok mutluyuz. Onun doğum günü var yakında ve ona bir hediye alacağım, nişan yüzüğü. Onunla evleniyoruz. Gerçekte değil canım, Metaverse’de tabi ki. Zaten aslında gerçeklik burası, yani Metaverse. Bu beni çok mutlu ediyor çünkü artık avatarlar arasında bile evlilik demode sayılıyor. Bu yüzden yapmak istediğimiz evlilik bizim için daha da özel. Büyük bir parti ile nişan yüzüklerimizi takacağız. 

Bazen teknik aksaklıklar da olmuyor değil, nadir ama oluyor da. İki yıl önce Metaverse bağlantım olan gözlüğümde bir sinyal hatası olmuştu, aksilik o gün, Lucy ile üçüncü buluşma günümüzdü. Üstelik Lucy’nin o gün defilesi vardı. Defileden sonra arkadaşlarımla sıklıkla gittiğim beach cluba gidecektik. Lucy arkadaşlarımla tanışacaktı. Üstelik o partiye, işim için çok önemli olan birisi daha gelecekti. Bağlantı gözlüğümde sinyal hatası olduğunda defilenin son dakikalarıydı ve avatarım elbette ortamdan yok oluvermişti. Lucy ile buluşmak neredeyse hayal olacaktı. Kaldı ki iş görüşmem tehlikedeydi. Böyle olduğunda Metaverse kuralları nettir, ceza alırsın. Planlanmış faaliyetler oldukça önemlidir ve senin güvenilirlik puanından düşülür. Bu da çok ciddi para yani coin kaybetmen demek. Yani gerçek yaşamdaki sinyal hatası Metaverse’i ilgilendirmez. Oldukça stres yaşadığımı hatırlıyorum. Sonrasında yedek bağlantı gözlüğümü takarak olayı riske atmadan yola devam etmiştim.

Dünya'nın doğal güzellikleri ile yaşayan, sosyal yaşamları sıradan insanlara göre daha farklı insanlar da var. Bu insanlar avatarlarımızın var olduğu Yeni Dünya'yı yani Metaverse’ü yaratan insanlar. Onlar, BH olarak biliniyorlar. Yani biyolojik insan. Bu insanlar sürekli olarak dünyada değiller. Mars’ta da yaşamları var ve ara ara Dünya'ya geliyorlar. Dünya'daki yaşamları bizimkinden farklı. Onlar, güneşin tadını çıkarıyor ve denizde yüzüyorlar. Ormanlarda dolaşıp, özel restoranlarda yemeklerini yiyebiliyorlar. Evleri oldukça gösterişli ve bir hayli çalışanları var. Onlar, bizim yaşadığımız bölgelerde yaşamıyorlar. Dünya üzerinde özel ve doğal alanlara sahipler. Aslında tüm gezegen onların, biz yalnızca kiracıyız. Ödediğimiz vergilerin büyük bölümü onların gelir kaynakları. Ayrıca Metaverse üzerinde var olan, yani avatarlarımızın satın aldığı çoğu şeyi de onlar sağlıyor. Yani, Metaverse içindeki ticaretin büyük bölümü ve elbette ki gelirleri de onlara ait. Onlar, laboratuvarda üretilen insanların bir bölümünü hizmetlerinde kullanıyorlar. O yüzden insan üretimine çok önem veriyorlar. Size daha önce laboratuvar üretimi insanları anlatmıştım. Yeni Dünya oluştuğunda, ilk zamanlarda insansı robotları kullanmışlardı fakat sonradan robotları kullanmak demode oldu ve insanlara geçtiler. Sanırım bu daha havalı gelmiş olmalı.

Benim avatarım mutlu, başarılı ve aşık bir genç adam. Metaverse’deki arabam ve evim şahane. Metaverse yaşantımdan memnunum. Gerçek bedenim ve beynim sadece bir joistik benim için. Elbette dünyayı gerçek manada, eskisi gibi yaşayan insanların yaşamlarını da merak etmiyor değilim. Şunu biliyorum, hiçbir zaman o yaşantıya sahip olamayacağım. Dolayısıyla, bulunduğum yerde iyi olmayı tercih ediyorum. Yeni Dünya duygusallığı pek sevmez. Önemli olan avatarım. Avatarımı seviyorum, onu ben yarattım!" 

 

E.E


Yorumlar

  1. İlginç,çoook ilginç! Gelecek bu diyorsun Evrim… İlginç,ürpertici, BH olarak kalmak isterim.(Biologic Human)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 😊 BH olarak kalmayı ben de tercih ederim.

      İlginç evet ama Metaverse içindeki yapilanmalar başladı bile. Elbette soğuk ama gelecek ne yazık ki.

      Sil
  2. Yok kalsın evrim hn.böyle bir yaşam döngüsünde olmak hayali bile yorucu gelecek gelmesin 😔metaverse olacaksa ben gitmeyi tercih ederim 🤗👍

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım bir takım işler bizden buyuk😔 Umarim tercih şansımız oluşur. Yine de gitmek olmasın. Teşekkür ederim, mutlu, sağlıklı kalınız.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

GECE

YAŞASIN CUMHURİYET!

ÇAĞIRMA BENİ